История

Международен фолклорен фестивал “Витоша”

Международният фолклорен фестивал “Витоша” се провежда всяка година през месец юли в столицата на Република България – София.

Първият МФФ „Витоша” се е провел през 1996 г.

Организатори са :Сдружение „Международен фолклорен фестивал Витоша”, Столичен общински съвет, Столична община-Дирекция „Култура и Образование”, Район “Витоша”, Читалище „Витоша”, с любезното съдействие на Министерството на културата. Неизменен организатор на МФФ „Витоша” от самото му създаване е и ФТА „София 6” при НЧ „Витоша”.

МФФ „Витоша” е една от културните прояви с международен мащаб и особена национална значимост, които ни помагат да съхраним своя национален облик чрез нашия фолклор. На този форум си дават среща представители на различни култури от цял свят. Стотици танцьори, музиканти и певци стават съпричастни на една магическа интернационална сила, която ги обединява, а именно голямата любов към фолклора, който тяхните предци са сътворили през вековете.

Фестивалът се е утвърдил като най-важното и популярно фолклорно събитие в културния календар на столицата. Специфичният му начин на организиране позволява на изключително широк кръг хора да го наблюдават безплатно на откритите сцени из целия град. Откриването на фестивала е особено атрактивно и представлява шествие от площад „Света Неделя“ до Националния дворец на културата, през пешеходната зона на бул. „Витоша”.

Целта на фестивала е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони и запознаване с фолклора на гостуващите държави. Фестивалът е възможност за създаване на нови контакти и приятелства, както и възможност за гостите от различните страни и региони да разгледат интересни туристически обекти и природни дадености.

МФФ “Витоша” също има за цел да утвърждава изначалния принцип на приемственост между поколенията , като изключително важен момент на българската култура , да подпомага развитието на художествено- творческата дейност , да възпитава любов към националната история , бит и традиция , да стимулира авторите за създаване на нови произведения , да запознае гостите с културата и забележителностите на София и бъде част от културната програма на Столична община.

МФФ „Витоша” е член на международната танцова организация ФИДАФ. На конгреса на ФИДАФ през 2016г, фестивал „Витоша” е награден за най-добър фестивал за 2016г.

От 2016 г., на 20-то юбилейно издание, фестивалът има конкурсен характер.