Групи 2022

Културна асоциация „Флор рибериня“

Държава: Бразилия

Директор:  Домингаш Леонор да Силва

Културната асоциация „Флор рибериня“ работи повече от 25 години за опазването, поддържането и разпространението на популярната си култура, особено на Сирири и Куруру, както и на други форми на изразяване като Бой Бумба, Фрево, Самба, и т. н.

Асоциацията е основана в град Куяба, Бразилия в крайречната историческа общност Сао Гонсало Бейро Рио, където групата съхранява традиционните празници на светците, производството на глинена керамика и традиционните храни и напитки. Като пионер групата поема важната задача да разпространява популярната култура не само в щата Мато Гросо, но и из цяла Бразилия и света.

Днес много млади хора се отзовават на призива на общността и разбират важността на съхраняването и разпространението на културата и традицията на крайречния Пантанал. От 2010 г. групата „Флор рибериня“ е обиколила някои страни от американския континент като Перу, Парагвай и Аржентина. В партньорство с Бразилската федерация за фолклорни изкуства – FEBRARP BRASIL, са посетени и по-далечни дестинации, участват в големи международни фолклорни фестивали в Европа, включително във Франция в Мартиг, Монтоар и Конфоленс, Италия в Тарченто, Апиро и др.

През 2016 г. участват в „Cheonan World Dance Festival“ в Южна Корея и завоюват 2-ро място в конкурса. През 2017 г. участват в най-големия конкурс за изкуство и култура в света – 18-ти фестивал „Бююкчекмедже“  в Турция, представяйки спектакъла „Мато Гросо танцува Бразилия“. Подборът на репертоара от традиционни бразилски сценични танци с различни нюанси, персонажи, ритми и жестове дава възможност на Бразилия да спечели първото място.

Медийни канали:

Instagram: https://www.instagram.com/florribeirinha/

Website: www.florribeirinha.com.br

Участие в категория Ансамбли и в категория Соло и дует