Групи 2022

Грузинска Национална танцова компания „Шевардени“

 

Държава: Грузия

Художествени ръководители:  Зураб Григориани и Дали Наликашвили

В грузинския град Гори през 1995 г. е създадена Грузинската национална танцова компания „Шевардени“. „Шевардени“ се отличава със своето разнообразие, високи изпълнителски умения, доказателство за което са многото дипломи, награди и отличия, които са били връчени на компанията и нейните ръководители през годините. Компанията следва стъпките на грузинските хореографски традиции и има интересен репертоар, който е така разнообразен както грузинската природа. Някои от танци са: „Давлур-картули“, „Хоруми“, „Парца“, „Самая“, „Аджарули“, „Мтиулури“, „хевсурули“, „кинтури“ , „Кавкасиури“ и др.

„Шевардени” има успешни турнета и в чужбина –  Румъния, Полша, Турция Унгария, Германия, Египет, България, Гърция, Испания, Украйна, Азербайджан, Армения, Полша.

През 2002 г., за 10-тата годишнина от основаването и за творческата работа на „Шевардени“, Министерството на културата на Грузия удостоява трупата със степента Национална трупа и хореографа Зураб Григориани с Ордена на честта за усилията им в развитието и популяризиране на грузинското хореографско изкуство. Ансамбълът се състои от 2 различни възрастови категории танци: юноши 5-12 г. и юноши 13-17 г. Ансамбълът е и лауреат на републикански и международни фестивали в Тбилиси и Батуми.

Медийни канали:

Facebook: https://www.facebook.com/DanceCompanyShevardeni

Участие в категория Ансамбли и в категория Соло и дует