Групи 2022

Фолклорен танцов ансамбъл „Свети Сава“

 

Държава: Сърбия

Художествен ръководител:  Драгана Миркович

„Свети Сава“ е културна, фолклорна и арт асоциация, основана през 1978 в гр. Белград – Сърбия. Асоциацията е член на CIOFF – Сърбия, на CID и IOV, а също така е и FIDAF представител за Сърбия.

Главната цел на ансамбъла е да развие сръбската култура и да подпомогне сръбските традициите да бъдат запазени в бъдещето.

Освен това целта му е да представи пред света Белград и Сърбия – да даде шанс на хората от цял свят да научат за сръбските красиви и многобройни традиции и обичаи.

Танцьорите винаги впечатляват хората с безбройните си цветни костюми и музикални инструменти, представени в тяхната програма. Изпълненията са базирани на теми и обичаи от ежедневието на страната днес и от древни времена. Най-популярната част от дейността на  асоциацията са фолклорните песни и танцовите изпълнения. Фолклорната група е представяла традиционните си песни и танци множество пъти в Европа. Доказателства за нейните изящни изпълнения и програма са многотото награди и медали. Танцьорите от „Свети Сава“ запазват и разпространяват сръбския фолклор в Европа и по целия свят с надеждата да го съхранят и предадат на следващите поколения.

Групата участва в множество CIOFF фестивали в различни държави като: Турция, Полша, Италия, Словения, Израел, Финландия, Кипър, Нидерландия и Белгия, както и в CIOFF Канада – Drummondville and Gigue en Fete фестивал и Детски международен фолклорен фестивал във Вашингтон – САЩ.

От създаването си до днес Фолклорен танцов ансамбъл „Свети Сава“ е лауреат на многобройни награди:

  • Първо място на Средиземноморския фолклорен фестивал в гр. Ларнака;
  • Три награди от CIOFF в Истанбул –  Buyukcekmece;
  • Победител в невероятния карнавал в Унгария;
  • Победител в състезанието по фолклорни танци в гр. Констанца – Румъния.

Ансамбълът има многобройни участия във фестивали в Канада, САЩ, Израел, България, Полша, Тунис, Финландия, Гърция, Русия, Турция и много други.

Медийни канали:

Facebook: https://www.facebook.com/kudsvetisavabeograd

Instagram: https://www.instagram.com/kudsvetisavabeograd/

Участие в категория Соло и дует