Групи 2022

Националният фолклорен ансамбъл “Трансилвания”

 

Държава: Румъния

Художествен ръководител:  Юлиана Мария Драгош

Национален фолклорен ансамбъл “Трансилвания” от град Бая Маре, окръг Марамуреш, е основан през 1959 г. като неразделна част от Професионалния държавен ансамбъл, а от 1970 г. като отделна институция със самостоятелна програма.

Целта на създаването му е да се повиши стойността  на богатите фолклорни традиции на румънския народ, съхранени от поколение на поколение във вид, непроменен до наши дни.

Трансилванският ансамбъл изпълнява тази свята мисия, показвайки висока автентичност и духовно очарование, обикаляйки четири от петте континента на земята. С дейността си ансамбъла обхваща националния фолклор на цяла Румъния и така става представителен ансамбъл на страната.

Ансамбълът се състои от:

– народен оркестър с виртуозни инструменталисти, които свирят на цигулка, акордеон, кларинет, тарагот, най и други популярни инструменти

– танцьори, запленени от силата, автентичността и хореографската сензитивност, чрез която се придава стойност на различните етническо-фолклорни области в страната.

– вокални солисти с красиви гласове и автентичен стил, сред които има и лауреати от световни фестивали.

Специален акцент са носиите, които са бижутата на ръчното народно творчество с цветния отпечатък на местния битов стил, който е в пълна хармония с репертоара. Те блестят чрез автентичност, цвят и елегантност.

Представленията на ансамбъла са незабравими за публиката. Доказателство за това са честите участия в телевизия, мащабни национални събития, радио записи, дискове и популярни продукции. Националният фолклорен ансамбъл на Трансилвания все повече и повече представя Румъния в международни, културни и артистични събития, което е повод за гордост и увереност в стойността на техните представления.

 Медийни канали:

Facebook: https://www.facebook.com/ansamblultransilvania

Instagram: https://www.instagram.com/ansamblultransilvania/

Website: http://ansamblultransilvania.ro/

Участие в категория Соло и дует