Организатори

СО – Район „Витоша“, с подкрепата на Столична община – Дирекция „Култура и Образование” и Министерството на културата.
Под патронажа на Кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова.

Народно читалище „Витоша-1951”
Народно читалище „Витоша-1951” в гр.София е създадено през 1951г. от гражданите на кв. „Боянски възход”, местност Павлово в гр. София, като читалище „Георги Кирков”. В първите години е създаден клуб по художествено слово. Събират се книги измежду гражданите. Първите дарени книги са около 1500бр. Правили са литературни четения, срещи с именити писатели, екскурзии до Витоша. Провеждали са се концерти по повод празници като са канили известни артисти. Съставът по художествено слово е лауреат и носител на сребърен медал на ІІ, ІІІ и ІV републикански фестивали. Назначена е библиотекарка на ½ щат и преподавател по художествено слово на хонорар. През 1989г., след разделянето на София на 24 района, читалище „Георги Кирков” става едно от централните в район Витоша и то се премества в сградата, която се намира в двора на 5-то ОУ. През 1990г. читалището е преименувано на Народно Читалище „Витоша”. Създават се школи за народни инструменти.Започва реконструкцията и изграждането на сградата на читалище „Витоша”. Изградени са салон (200 кв.м), втора зала (80 кв.м) и ателие за керамика и витраж по проект от Министерството на културата. Ушити са нови костюми за фолклорния ансамбъл. Създадена е школа по модерен балет, курсове по английски и немски език, както и клуб по спортен рок енд рол. Културно – масовата дейност в читалището се разраства многократно, тъй като то вече обслужва три квартала – кв. Павлово, кв. Бъкстон и кв. Боянски възход.
В момента читалище „Витоша-1951” е единствения културен, образователен и информационен център за деца и възрастни в кв.Павлово и кв.Манастирски ливади – запад и обслужва население от 25 000 жители. Читалището усилено работи за обогатяването на културния живот на своите съкварталци, запазва и развива обичаите и традициите на българския народ, буди интерес към знание с оглед на развитието на личността и приобщаването на хората към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата. То се стреми да бъде средище за духовен живот и материална култура на населението в града и региона, да работи за възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание. Читалище „Витоша – 1951” е организатор, съвместно с район „Витоша” , на Международен фолклорен фестивал „Витоша”.
В читалище „Витоша-1951” се извършват следните основни дейности:
– Библиотека
– Фолклорен танцов ансамбъл „София-6”
– Детски фолклорен танцов ансамбъл „Искрица” /четири групи/
– Модерен балет „Криция”
– Модерен балет „Криция – джуниър”
– Школа по класически балет „Силует”
– Танцов клуб „Вито хоро”
– Карате-клуб „Фудо Шин”
– Бейли денс
– Музикална школа по пиано и китара
– Керамично ателие „При извора”
– Школа по рисуване
– Театрално студио „Водолей”
– Занимания по Йога
– Фото студио
– Масажно студио
– Логопедичен кабинет
– Детска занималня „Знам и мога” /1-4 клас/

Фолклорен танцов ансамбъл “София – 6”

Фолклорен танцов ансамбъл “София – 6” е създаден от г-н Нестор Несторов на 01.03.1976 г.
От 1999 г. хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъла към Народно читалище „Витоша“ гр.София е Николай Несторов.

За своята четиридесет годишна история ансамбъл София-6 е участвал на много международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Америка.

Лауреат е на 5,6 и 7 републикански фестивали и е носител на шест световни титли от най-големите танцови конкурси в света.

2006 г. – награди за музика, костюм и цялостно представяне на фестивал в гр. Алатри – Италия.
2007 г. – награда за костюм и изпълнителско майсторство в гр. Агридженто – Италия.
2008 г. – награда на публиката в гр. Хакодате – Япония;
2008 г. – печели конкурса за “Голямата танцова награда на София”, награда за ново произведение,награда за музика и наградата на публиката на същия конкурс.
2009 г. – на 13-тия Световен фолклорен конкурс “Палма -2009” в Палма де Майорка в надпревара между 60 ансамбъла от цял свят ФТА“София-6“ печели първо място и става Световен шампион за 2009 и 2010 г.
През същата година за втори път ”София-6” печели конкурса за “Голямата танцова награда на София” и за пореден път печели първо място в конкурса “Младежта твори”.
През м.юли 2010 г. – първо място и голямата награда “Златен Карагьоз” в 24-то издание на международен фолклорен фестивал-конкурс “Златен Карагьоз”в гр. Бурса – Турция.
През м.октомври 2010г. в изключителна конкуренция с групи от 23 държави от цял свят по време на най-големия международен фолклорен танцов конкурс в източна Азия, провел се в град Чеонан – Република Корея , ансамбъл ”София 6 ” успя да завоюва „Гран При“.
През 2013г. по покана на Японското правителство,фолклорен танцов ансамбъл „София-6“ изнесе 36 концерта в град Осака-Япония,като взе участие в един от най-мащабните проекти-„Световното изложение на храните 2013“, което се провежда през четири години.Момичетата и момчетата от „София-6“ предизвикаха огромен интерес сред японската публика и достойно защитиха името на България.
През 2014г. ансамбъл „София-6“ печели поредно престижно отличие на интернационално ниво. Ансамбълът грабна първата награда на провелия се от 9 до 17 август фолклорен танцов конкурс в град Питещи, Румъния. Нашите отличници грабнаха сърцата на публика и жури с четири различни програми, изпълнени с много динамика, пъстри костюми и поднесени със страхотно настроение.
През месец Юни 2016г. в шестото издание на конкурса „Оро се вие, цървули се кинат“, организиран от Фондация „Гайтан“ и Народно читалище „Димитър Благоев-1956“, Фолклорен танцов ансамбъл „София-6“, печели „Гран При“.
През месец Юли 2016г., танцьорите от ансамбъл „София-6“ взеха участие в третия Международен фолклорен фестивал „ Златен прах“, Челопеч и бяха удостоени със Специалната награда за най-атрактивен танцов колектив и Голямата награда на МФФ „Златен прах 2016“
През м. Септември 2016г. Ансамбъл „София-6“ изнесе 25 концерта на Международно изложение на традиционни занаяти и културни продукти – EXPO 2016 в град Гуейян, провинция Гуейджоу в Китай.
През м. Октомври 2016г. след убедителното си представяне пред десет-членно международно жури и многобройна публиката , Фолклорен Танцов Ансамбъл София-6 беше отличен с Първа награда от конкурса в град Пуебла, Мексико.
Успехите на ансамбъла не спират до тук. След достойното си представяне в гр. Пуебла, танцьорите взеха участие в друг международен конкурс – “Estampas del Mundo” в Мексико Сити.
Първото място на конкурса в Мексико Сити „Estampas del Mundo” донесе на Фолклорен танцов ансамбъл „София-6“ ШЕСТАТА му подред световна награда.