Групи 2017

ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ AČKUPS

Латвийският фолклорен танцов ансамбъл „Ačkups“, се намира в Рига – столицата на Латвия. Танцовата група е основана през 1951 г. и всички тези 65 години съществуване са изпълнени с танци, опитвайки се да развият и запазят живите латвийски традиции на народните танци. През годините „Ačkups“ е сред най-добрите латвийски фолклорни танцови групи. „Ačkups“ е създаден като част от Университета в Рига (RSU), който е един от най-големите университети в Латвия.
Всяка година „Ačkups“ прави концерти в цяла Латвия и участва в най-големите танцови събития. Например на всеки пет години участват в основното латвийско културно събитие – Латвийският фестивал на песента и танца, който е включен в списъка на ЮНЕСКО. Ансамбълът взема участия и в чужбина, защото това е добра възможност да представят своето уникално културно наследство и да опознаят традициите на други народи. През последните години „Ačkups“ участва във фестивали в Италия, Грузия, Канада, Германия и Белгия.
Въпреки че силно почита традиционните ценности и винаги се представя в традиционните латвийски национални костюми, ансамбълът от време на време включва в репертоара си чужди народни танци, както и танци от различни стилове.