Без категория

NJEGOŠ – Черна гора

В началото на 20ти век, по инициатива на група музикални фенове от гр. Цетине е създадено певческо дружество наречено „Първо църковно певческо дружество на Цетине” и скоро след това тази общност продължава своята работа под името „Njegos“ и част от нея е свързана с фолклора.
Културно-артистичното дружество „Njegos“ взема участие във всички важни културни, туристически и образователни прояви на Черна гора. Участва и в най-важните фолклорни прегледи в Югославия и в международни фестивали в Париж, Дижон, Рим, Берлилин, Варшава, Прага, Цюрих, Кипър, Канада, САЩ, Мексико и т.н. Печели множество важни награди. Културно-артистичното дружество „Njegos“ е носител на медал за заслуги (1977), сребърен и бронзов медал от световно престижен фестивал във Франция (Дижон). От първия средиземноморски фестивал, провел се в Ларнака, Кипър в конкурс с участието на 12 фолклорни ансамбли от 10 страни, ансамбъл „Njegos“ се завръща със златен медал, следващ по достоен начин славната традиция на своите прадеди от 1907 до днес.
Репертоарът на ансамбъл „Njegos“ има много автентични национални танци и песни от Черна гора. Програмата им съдържа хореография от всички южнославянски области, често с оригинални костюми над сто години.