Групи 2022

Фолклорен балет на провинция Санта круз

 

Държава: Аржентина

Художествен ръководител:  Даниел Урибе

През февруари 2014 г. Даниел Урибе, който в момента работи като директор, бе извикан от правителството на провинцията, за да започне един от най-важните културни проекти там – създаването на федерален проект: „БАЛЕТ ФОЛКЛОРИКО ДЕ САНТА КРУЗ“.

Този федерален проект има за цел да усъвършенства, обучава и включва млади танцьори и интерпретатори от всички населени места и по този начин да предостави широка визия по отношение на танца в Санта Круз с цел професионализиране на практиката.

Този проект се състои от 30 танцьори, сред които титуляри и заместници, както и екипи от продуценти, музиканти и асистенти, представляващи градовете: Ел Калафате, Рио Турбио, 28 Ноември, Рио Галегос, Пиедра Буена, Пуерто Десеадо, Калета Оливия, Пуерто Сан Хулиан, Пико Трункадо, Лас Херас, Колуел Кайке, Перито Морено и Лос Антигуос.

В момента този проект има репертоар от десет фолклорни произведения, които са събрани чрез творческия опит и приноса на най-значимите хореографи в Аржентина като Ариел Соса, Флоренсия Пасони, Фернандо Родригес, Лео Сантандер и др.

През цялото това време проектът е участвал в артистични представления в градовете на провинция Санта Круз, както и на национално ниво. Балетът бе определен за официален състав на телевизионните откривания на фестивал „Исус Мария“ ( Кордоба) 2015 г., 2016 г., 2017 г. и 2019 г. Освен това той участва и в телевизионните предавания „TU MEJOR SATURDAY“ и „TU MEJOR DOMINGO“.

Поради пандемията проектът се адаптира към различни виртуални платформи, като продължава да подпомага различни цялостни програми за обучение на танцьори от цялата провинция Санта Круз, с основните танцьори, които са членове на нашия федерален проект.

Групата има много престижни награди и признания на местно и международно ниво. Участвала е в турнета в различни страни като Италия, България, Турция, Гуам, Филипини и др. Спечелила е първо място на Международен конкурс в Саудитска Арабия, трето място в Международен фолклорен фестивал „Карпати“ в Питещи, Румъния и много други. През годините групата е получила признание от различни институции, някои от които са Конгреса на аржентинската нация, Сената на аржентинската нация и Междуамериканска конфедерация на професионалистите в танца.

Медийни канали:

Facebook: https://www.facebook.com/BalletInternacionalSantaCruz/

Участие в категория Ансамбли и в категория Соло и дует